Première Het Proces – door Attika en Carte Blanche

Op 5 mei 2017 gaat de voorstelling Het Proces, een co-productie tussen Attika en Carte Blanche, in première. Naar de gelijknamige roman van Franz Kafka.

Foto: Bas Berends

Franz Kafka behoort tot de grootste schrijvers van de 20e eeuw. Een expressionistische schrijver in wiens boeken altijd de vervreemding van mensen in de samenleving centraal staat. Het Proces is één van de bekendste werken van Kafka en vertelt het verhaal van Josef K, die op een dag gearresteerd wordt zonder dat hij weet waarom. Vanaf dat moment belandt hij in de ene bizarre situatie na de andere en verliest steeds meer de grip op zijn leven. ‘Het Proces’ heeft door de jaren heen vele interpretaties gekend. Dit maakt het een bijzonder fascinerend verhaal, met welke ogen je er ook naar kijkt.

Theatergroep Attika en Theater Carte Blanche hebben het aangedurfd hun interpretatie van het verhaal van Josef K. weer te geven. Middels improvisaties heeft de voorstelling zijn uiteindelijke vorm gekregen. Al spelend is gezocht naar een fysieke en emotionele ingang op de beeldtaal van Kafka. Resultaat is een spannende, uitdagende voorstelling waarin je meegesleept wordt in de ervaringen van Josef K tijdens zijn weg naar het allesbeslissende proces.

Première: 5 mei 2017
Overige voorstellingen: 6, 7, 12, 13 en 14 mei
Regie: Stefan Jung en Jurgen Zweemer
Dramaturgie: Stefan Jung
Meer informatie en reserveren: www.attika.nu of www.carteblanche.nu


Foto: Bas Berends

(on)breekbaar in het Van Abbemuseum

Van 16 februari t/m 15 maart 2017 is project (on)breekbaar ​gastcurator in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling Van wie is de straat?​ De tentoonstelling wordt geopend op 16 februari van 18:00 – 21:00 uur met een uitdagend programma.

In de tentoonstelling Van wie is de straat? onderzoekt het Van Abbemuseum vragen die raken aan zeggenschap over de openbare ruimte. Het community art project (on)breekbaar, kunst over kwetsbaarheid en kracht is gedurende één maand gastcurator in deze tentoonstelling. Binnen project (on)breekbaar worden kunstkistjes gemaakt met verschillende groepen mensen over het thema kwetsbaarheid en kracht. Momenteel wordt (on)breekbaar o.a. uitgevoerd in Gestel met zowel Nederlandse als vluchtelinge vrouwen, woonachtig in deze wijk. Zowel deze kistjes als kistjes van deelnemers uit Vaartbroek en die van professionele kunstenaars worden tentoongesteld. Met deze tentoonstelling verbinden (on)breekbaar werelden met elkaar.  Mensen, die elkaar normaliter niet zo gauw zouden treffen, worden uitgedaagd om met zichzelf en elkaar het dialoog aan te gaan over een thema dat schuurt, wringt en bovenal maatschappelijk relevant is. De gebeurt door middel van beeldende kunst. De ervaring hierbij is dat alle resultaten stuk voor stuk spannend en inspirerend zijn. (on)breekbaar is een project dat van onderop ontwikkeld wordt en stem geeft aan mensen die vaak niet gehoord worden. We maken hiermee het onzegbare zegbaar. Daarom past dit werk binnen deze tentoonstelling in het Van Abbemuseum.

Carte Blanche speelt ‘Courage’

En dan is daar ineens de oorlog, midden in uw leven is daar ineens dat alles verslindende beeld van de oorlog. Dat is onfatsoenlijk zult U zeggen, onvergeeflijk om uw levensverhaal te onderbreken met een oorlog. Dat is een schending, een hinderlaag. Zo binnen te stormen midden in een verhaal. Geen excuses geen belangstelling meer voor hoe het afloopt. Want het is OORLOG !! Maar het verhaal dan wat moet daar dan mee?
(Uit: 1864)

Een voorstelling over Oorlog   Geïnspireerd door het stuk ‘Mutter Courage’ van Bertolt Brecht en de tekeningen en etsen van Francis Goya uit zijn werk ‘De verschrikkingen van de oorlog’, maakte  Carte Blanche samen met de spelers van Hartenkoning de voorstelling ‘Courage’. Oorlog, vernietiging en hongersnood worden meestal ver gehouden van verstandelijk gehandicapte medemensen. We denken dat ze dat niet kunnen bevatten, maar wie kunnen dat eigenlijk  wel? De leden van ‘Hartenkoning’ sloten in spel naadloos aan op de verbijstering, die we allemaal voelen bij het zien van beelden, die tonen dat er overal op de wereld verschrikkelijke oorlogen woeden met talloze slachtoffers. Zinloze vernietiging van creatief potentieel van liefde en levenslust. Alleen de wil om te overleven blijft over te samen met de verbijstering.

SPEELDATA
20, 21, 27, 28, januari 20.30 uur
22 en 29 januari 15.00 uur
www.carteblanche.nu

Combi-voorstelling “Mijn Witte Hemd” en “Zusje”

Op 1 en 2 april 2016 kunt u in Pand-P (voorheen Plaza Futura) getuige zijn van het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen filmmaker dré didderiëns en theaterCarte Blanche uit Eindhoven.

foto rob flyer MWH-ZusjeRob Krikke heeft het syndroom van Down en is acteur bij theatergezelschap Carte Blanche in Eindhoven. Sinds zijn zusje door een ongeval om het leven is gekomen, laat deze gebeurtenis Rob niet meer los. Carte Blanche heeft daarom samen met Rob een theatervoorstelling over haar dood gemaakt. Het proces naar deze voorstelling, genaamd ZUSJE, is een moeizaam proces wat door filmmaker dré didderiëns genadeloos én vol mededogen is vastgelegd. Dit heeft geresulteerd in de prachtige, indringende documentaire MIJN WITTE HEMD, die haar première beleefde op het Internationaal Film Festival Rotterdam. De film verwart, roept soms heftige emoties op en biedt nieuwe inzichten. Deze film beleeft op 1 en 2 april 2016 haar debuut in Eindhoven in Pand-P (voorheen Plaza Futura) aan de Leenderweg.

zusje 2

Het is gebleken dat het zien van de film erg nieuwsgierig maakt naar het resultaat van het theaterstuk en door deze combi-voorstelling is dat nu mogelijk. Eerst zal de documentaire worden vertoond en na de pauze spelen Rob Krikke en Liesbeth Reeser hun bijzondere voorstelling.


MIJN WITTE HEMD
Regie en camera: dré didderiëns
Geluid: Kees van der Knaap
Montage: Gys Zevenbergen
Productie: Joost Seelen, Zuidenwind Filmproductions

ZUSJE een in memoriam voor de overleden zus van Rob een plezierige voorstelling over de dood en over anders-zijn

Spel: Rob Krikke en Liesbeth Reeser
Regie: Stefan Jung
Tekst: Kreek Daey Ouwens
Productie: Carte Blanche

Datum: vrijdag 1 en zaterdag 2 april
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Pand-P, Leenderweg 65, Eindhoven
Kaarten 15,= via www.pand-p.nl

Opening leerwerkbedrijf theater De Vaillant

zaalhar keuken soep dans geo siggi wastanneke

Op woensdag 11 november is het leerwerkbedrijf van theater De Vaillant officieel geopend door wethouder Baldewsingh van de gemeente Den Haag. De Vaillant bood al sinds september 2014 leerwerkplekken in de horeca aan jongeren uit het praktijkonderwijs. Vanaf nu wordt het leerwerkbedrijf uitgebreid met onder meer een was- en strijkservice, een bandenplakservice, maar ook werkplekken in schoonmaak, beheer, kassa en receptie. Werken aan werk en aan een betere toekomst voor jongeren en herintreders uit de Schilderswijk.

Rogi Wieg (1962-2015)

images

Gedicht

Je hebt mooie ogen, nee, zo mag je dat niet
zeggen, zoiets is al lang voorbij. Maar je ogen
bleven door de jaren heen, door eeuwen ziet
men mooie ogen, ik heb ze daarom maar verbogen

in duizend naamvallen. Ze blijven wat ze zijn,
de pupillen: het omgekeerde mannetje van stof
en bloed, dat er altijd is. Maar ik verdwijn
straks uit je ogen, worden ze dan anders, dof

misschien, of mooier dan ze zijn geweest.
En als je glimlacht is er nog die glimlach
waarvan ik best iets zeggen wil. Want zo vaak leest
men in je glimlach hoe men ooit je mooie ogen zag.

Rogi Wieg (1987)

Little Water Stories in première op NFF

Op 25 september gaat de korte film “Little Water Stories” van dré didderiëns in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Van oorsprong is dré fotograaf. Zo’n 10 jaar geleden maakte hij zijn eerste korte zwart-wit film en merkte al gauw dat ook dit een bijzondere manier van verhalen vertellen is. Dré maakt bijna alleen maar eigen films. De verhalen voor zijn films ontstaan doordat hij durft te kijken en zich openstelt voor de dingen die voor onze ogen gebeuren. Zien en vervolgens realiseren.
Inmiddels heeft hij tal van documentaires en korte films gemaakt, diverse filmprijzen gewonnen en is hij terugkerend gast op het NFF. Dit is dré’s eerste korte film op dit festival, andere jaren waren dat lange documentaires.

….zag jij misschien

…zag jij misschien dat ik naar jou,
dat ik je zag en dat ik zag hoe jij
naar mij te kijken zoals ik naar jou
en dat ik hoe dat heet zo steels,
zo en passant en ook zo zijdelings –
dat ik je net zo lang bekeek tot ik
naar je staarde en dat ik staren bleef.
Ik zag je toen en ik wist in te zien
dat in mijn leven zoveel is gezien
zonder dat ik het ooit eerder zag:
dat kijken zoveel liefs vermag.

Joost Zwagerman –

Continue reading ….zag jij misschien

dré didderiëns in Van Bommel Van Dam

Museum Van Bommel Van Dam, Venlo
20 september 2015, 15:00u t/m 10 januari 2016

Met Land, licht, lucht en water presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo werken van moderne meesters uit eigen collectie, in combinatie met recente voorbeelden waarin de veelzijdigheid van het landschap, letterlijk en figuurlijk, optimaal uit de verf komt.

De Eindhovense filmmaker en fotograaf dré didderiëns maakt deel uit van deze tentoonstelling. Hij toont een serie zwart-wit foto’s, ‘somewhere series’ op groot formaat, waarvan de meeste gemaakt zijn in Eindhoven.

“hoe verhoudt mijn geest zich met innerlijke vragen
die opgeroepen worden als ik kritisch naar de wereld
kijk waarin ik mij beweeg?
Altijd fotograferen. Altijd op zoek.
Op zoek naar momenten die misschien wel dat ultieme op kunnen roepen.”