Botte Pech

theater / productie

EXTRA VOORSTELLING OP 19 OKTOBER 2016 – ANNATHEATER HELMOND

Bijzondere theatervoorstelling over het verhaal van iemand die ongeneeslijk ziek is

logo1 botte pechIn 2015 kreeg Anita het verpletterende bericht dat ze ongeneeslijk ziek is. Ze wordt behandeld en bezint zich noodgedwongen op vragen als ‘wat ga ik nog doen in mijn leven?’ en ‘hoe kan ik meedoen en samen met anderen een verschil maken?’. Vanuit haar passie voor en ervaring met theater koos zij voor het maken van een theatervoorstelling, waarin ze mensen meeneemt in haar ervaringsverhaal.

Botte Pech gaat over de zoektocht van alle betrokkenen bij iemand die ongeneeslijk ziek is. De zoektocht van de directe omgeving, van de zorgprofessionals en uiteraard van de ‘patiënt’ zelf, die zich afvraagt hoe de toekomst vorm te geven. Die bovenal mens is en gewoon wil meedoen. Daarbij stuit zij enerzijds op obstakels en anderzijds op mooie intense momenten in haar omgeving. Aan de ene kant is ze nog dezelfde persoon als vóór de diagnose, maar tegelijkertijd niet meer. Omdat het leven misschien nog maar zo kort is, móét genieten en  móét ze loslaten om elke dag te laten tellen.

De zoektocht van de directe omgeving van de patiënt, die zich moet verhouden tot iemand die ziek is en niet beter wordt. Met alle goede intenties wordt de zieke vaak ‘gespaard’ waar het om pijn of verdriet bij anderen, waardoor zij buitenspel komt te staan. Daarnaast krijgen ‘normale’ gespreksonderwerpen en andere lading door de ‘grootte’ van het ziek zijn.

Ook de zoektocht van de zorgprofessionals, die een balans moeten vinden tussen menselijkheid en het draaien van productie. Tussen zorg op maat en protocollen en procedures.

Onder leiding van Liesbeth Reeser van Carte Blanche is intensief gewerkt aan de voorstelling. Ook dit was een zoektocht, waarbij al improviserend beelden en metaforen ontstonden en deze samen hebben geleid tot deze bijzondere voorstelling. Een voorstelling die soms pijn zal doen en zeker zal confronteren, maar waarin, juist vanwege de zwaarte van het thema, ook lichtheid en humor ervaren zal worden.

Botte Pech maakt het publiek bewust van de individuele processen die spelen wanneer iemand ongeneeslijk ziek is. Essentieel is de boodschap dat je nog altijd mee kunt doen en nog altijd iets kunt betekenen. Hiermee is Botte Pech in hoge mate een voorstelling over zingeving.

flyer botte pech voorkant